U trendu

Satelitski snimci: Rusija i dalje gomila snage kod Ukrajine

VAŠINGTON – Nove satelitski snimci, koje je napravila privatna američka kompanija, pokazuju da je Rusija nastavila proteklih nedelja da nagomilava snage na Krimu i u blizini Ukrajine, dok je vršila pritisak na SAD da pregovaraju oko bezbednosnih garancija, piše Rojters.

Britanska agencija napominje da nije mogla da potvrdi snimke koje je napravila kompanija „Maksar tehnolodžis“, čije je sedište u Vestminsteru u saveznoj američkoj državi Kolorado.

Na snimcima, napravljenim 13. decembra, a objavljenim u četvrtak uveče, vide se stotine oklopnih vozila i tenkova u bazi u Krimu, dok je na snimcima „Maksar tehnolodžisa“ iz oktobra baza bila poluprazna.

Kremlj je danas saopštio da zadržava pravo da premešta snage na teritoriji Rusije kako smatra prikladnim i optužio zapadne zemlje da vrše provokatovne vojne manevre u blizini njenih .

Američki, evropski i ukrajinski lideri optužili su Rusiju da od oktobra ponovo nagomilava snage u blizini granice sa Ukrajinom, nakon što je isto činila i u aprilu, kada je kompanija „Maksar tenolodžis“ takođe objavila snimke.

Predsednik SAD Džozef Bajden i drugi lideri tvrde da deluje da Moskva razmatra napad na Ukrajinu već narednog meseca, što je Rusija u više navrata negirala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar