U trendu

Satler: Postoji šansa za kandidatski status BiH

BANJALUKA – Specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler izjavio je danas u Banjaluci da BiH ima šansu da dobije kandidatski status za članstvo u EU, ali da odgovorni moraju da naprave „određene korake“ da bi evropski političari zahteve BiH smatrali kredibilnijim.

„Bio bi dobar signal narodu BiH, ali ne želimo da to bude viđeno kao nagrada političarima koji su učinili malo do sada“, rekao je Satler novinarima, a prenosi Srna.

On je pozvao političare u BiH da iskoriste vreme do izbora da učine određene korake, pre svega donesu zakone koji se odnose na javne nabavke, sukob interesa i Visoki sudski i tužilački savet, ali i da se pozabave donošenjem budžeta za narednu godinu.

Satler smatra da je u proteklom periodu učinjeno veoma malo i istakao da se ne radi dovoljno na predmetima korupcije i organizovanog kriminala.

On je podsetio da je BiH zahtev podnela pre sedam godina i da je od tada vrlo malo uslova ispunjeno, ali i da zemlje poput Slovenije, Hrvatske i Austrije zagovaraju davanje statusa kandidata BiH.

Govoreći o Ukrajini, Satler je naveo da je kandidatski status jedno, a članstvo u EU drugo pitanje.

„Na moje čuđenje, usred rata Ukrajina je usvojila set antikoruptivnih zakona. Naravno da je potrebno viđeti kako će zakoni biti sprovedeni, ali ono što je dobar signal jeste da je to početak jednog dugotrajnog procesa“, rekao je Satler.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.