U trendu

Saudijke počele prve predizborne kampanje

Žene u Saudijskoj Arabiji počele su svoje prve predizborne kampanje ikad, što je korak napred u sporom procesu reformi kada je reč o pravima žena u tom konzervativnom kraljevstvu.

Više od 900 žena prijavljeno je na opštinskim izborima 12. decembra, na kojima će žene u Saudijskoj Arabiji, po prvi put moći da glasaju.

Prvi opštinski izbori održani su 2005, za kojima su usledili izbori 2011, ali u oba slučaja, samo muškarcima je bilo dozvoljeno da učestvuju, preneo je AFP.

Apsolutna monarhija, kojom vlada kralj Salman nakon smrti kralja Abdulaha u januaru, a koja primenjuje striktno tumačenje islama, suočava se sa intenzivnim kritikama po pitanju rodne ravnopravnosti.

Saudijska Arabija je jedina država u svetu gde ženama nije dozvoljeno da voze.

One, takođe, moraju da u javnosti nose tradicionalnu crnu odeću, koja im prekriva gotovo čitavo telo i potrebna im je dozvola muških članova porodice da bi putovale, radile ili se udale.

U drugim zalivskim državama, žene imaju neka prava koja se tiču glasanja već nekoliko godina.

Oko 7.000 kandidata učestvovaće na izborima za 284 opštinskih veća, saopštila je Saudijska izborna komisija.

Svega 131.000 žena se prijavilo da glasa u poređenju sa više od 1,35 miliona muškaraca, od gotovo 21 milion stanovnika u Saudijskoj Arabiji, navela je francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.