U trendu

Saudijska Arabija: Jačanje saradnje sa Kinom je prioritet

ŠARM EL ŠEIK – Jačanje trgovinskih veza i regionalne bezbednosti biće prioriteti tokom predštojeće posete kineskog predsednika Si Đinpinga Saudijskoj Arabiji, izjavio je saudijski ministar spoljnih poslova Adel Al Džubeir.

Poseta kineskog lidera koja se očekuje u decembru, dolazi u trenutku kada su odnosi između Saudijske Arabije i SAD zategnuti zbog pitanja snabdevanja naftom, ali i u jeku američke zabrinutosti zbog sve snažnije saradnje između država Persijskog zaliva i Kine, prenosi Rojters.

Džubeir nije izneo detalje posete kineskog lidera, ali je istakao da su posete kineskih i saudijskih lidera „prirodne“, podsetivši da je Kina najveći trgovinski partner Saudijske Arabije.

„Mi imamo ogromne investicije u Kini, a Kinezi imaju ogromne investicije u Saudijskoj Arabiji i ovakve posete nisu neuobičajene. Isto je i sa našim drugim trgovinskim i strateškim partnerima, bilo da su to SAD, Velika Britanija, Francuska ili Nemačka. To je ono što države rade“, rekao je Džubeir za Rojters na marginama klimatskog samita COP 27 u Egiptu.

Dva izvora upoznata sa organizacijom Sijeve posete potvrdila su da se očekuje da će kineski lider doputovati u drugoj polovini decembra i prisustvovati samitu Kine i Zalivskih država zajedno sa liderima šestočlanog Saveta za saradnju u Persijskom Zalivu (GČ).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar