U trendu

Saudijska koalicija osujetila napad Huta

RIJAD – Vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija angažovana u Jemenu, osujetila je neizbežan napad Huta koristeći brod napunjen eksplozivom južno od Crvenog mora, preneli su mediji Saudijske Arabije.

U saopštenju koalicije se navodi da pokret Huta koje podržava Iran, i sa kojim vojna koalicija vodi borbe više od šest godina, nastavlja da ugrožava pomorske kanale i globalnu trgovinu, prenosi agencija Rojters.

Crveno more je jedna od najprometnijih svetskih pomorskih ruta koja vodi do Sueckog kanala, sa više hiljada obavljenih tranzita godišnje kroz plovni put Bab al-Mandeb na južnom rubu mora.

U decembru je Saudijska Arabija saopštila da je tanker usidren u luci DŽeda na Crvenom moru pogođen eksplozivom, nakon odvojenog incidenta na drugom saudijskom terminalu gde je cisterna oštećena eksplozijom.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je u Jemenu u martu 2015. godine protiv Huta nakon što je taj pokret zbacio međunarodno priznatu vladu iz glavnog grada Sane, navodi Rojters.

Huti, koji sada kontrolišu većinu velikih urbanih centara, kažu da se bore protiv koruptivnog sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.