Saudijski princ krije majku zbog vlasti i smišlja bizarne razloge za njen nestanak

Saudijski krunski princ Mohamed bin Salman krije svoju majku od kralja Salmana, njenog supruga, tvrde 14 aktuelnih i bivših neimenovanih američkih zvaničnika.

Oni veruju da je krunski princ, poznat i kao MBS – po inicijalima – “preduzeo neke mere protiv svoje majke jer je bio zabrinut da se ona protivi njegovim planovima za preuzimanje vlasti… i da može iskoristiti svoj uticaj kod kralja da to spreči”.

Princ je, kako prenosi “Biznis insajder”, smestio svoju majku, princezu Fahdu bint Falah al Hatlin u kućni pritvor u saudijskoj palati, a da o tome nije obavestio kralja.

Takođe, on godinama daje bizarna objašnjenja da objasni majčino odsustvo, prenosi Blic.

Kralju je navodno u nekoliko prilika rečeno da je njegova žena van zemlje na medicinskom tretmanu. Dok je bio u poseti Beloj kući 2015. on je rekao tadašnjem američkom predsedniku Baraku Obami da je princeza u Njujorku, iako su američki obaveštajci tvrdili da nije.

Razne američke obaveštajne agencije odbile su da komentarišu slučaj, dok su iz Ambasade Saudijske Arabije u SAD “porekli da je princeza u bilo kakvoj vrsti kućnog pritvora ili odvojena od muža”.

Princ Mohamed (23) je poslednjih godina počeo da hitro preuzima vlast u svom kraljevstvu na Bliskom istoku. On je zvanično dobio titulu od svog rođaka 2017, nakon što je služio kao zamenik krunskog princa i ministar odbrane.

Naširoko se smatra da on stoji iza antikorupcionih racija koje su se odigrale u novembru i okončale pritvaranjem nekih od najbogatijih i najmoćnijih ljudi Saudijske Arabije.

Princ Mohamed treba da se sastane sa predsednikom SAD Donaldom Trampom krajem ovog meseca.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike