U trendu

Savet EU proširio mogućosti za sankcije Belorusiji

BRISEL, 15. novembra ( Tanjug) – Savet EU proširio je danas zakonski okvir kojim se omogućava uvođenje sankcija Belorusiji navodeći da je to odgovor na instrumentalizaciju ljudi koju sprovodi beloruski režim u političke svrhe.

Ovom odlukom prošireni su kriterijumi koji će omoguciti da se na listi sankcionisanih nađu pojedinci i subjekti koji organizuju ili doprinose aktivnostima Lukašenkovog režima koje omogućavaju ilegalni prelazak spoljnih granica EU.

„Današnja odluka odražava odlučnost EU da se suprotstavi instrumentalizaciji migranata u političke svrhe. Ovo je reakcija na nehumanu i nezakonitu praksu. Istovremeno, nastavljamo da se suprotstavljamo neprihvatljivoj represiji režima protiv sopstvenog stanovništva i reagovaćemo u skladu s tim”, izjavio je je šef diplomatije EU, Žosep Borelj.

Današnja odluka Saveta EU usledila je nakon zaključaka Evropskog saveta od 21. i 22. oktobra 2021. godine, u kojima su lideri EU izjavili da neće prihvatiti bilo kakav pokušaj trećih zemalja da instrumentalizuju migrante u političke svrhe, osudili sve hibridne napade na granicama EU i potvrdili da će odgovoriti na takve poteze Minska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.