U trendu

Savet EU sutra usvaja preporuku o otvaranju granica

BRISEL, 19. maja ( Tanjug) – Ministri zemlja članica EU usvojiće sutra preporuku o ukidanju rekstrikcija za neesencijalna putovanja za građane iz trećih zemalja, saznaje Tanjug u Briselu.

Preporuku Evropske komisije o ukidanju restrikcija za neesencijalna putovanja u EU za revakcinisane građane trećih zemlja, među kojima je i Srbija, usvojiće bez rasprave Savet minstra spoljnih poslova koji se sutra u Briselu sastaju kako bi razgovarali o međunarodnim trgovinskim odnosima.

U preporuci se navodi da restrikicije na putovanja mogu biti ukinute za građane tećih zemlja koji su najkasnije 14 da pre ulaska na teritoriju EU dobili drugu vakcinu priznatu od Evropske agencije za lekove ili odobrenu od stane Svetske zdravstvene organizacije.

U ovom trenutku reč je o vakcinama Fajzera i Bajonteka, Moderne, AstraZeneke i vakcine Džonson&Džonson, ali i o kineskoj vakcini Sinofarm, koji je ZSO odobrila za hitnu upotrebu.

Savet EU bi trebalo da usvoji i preporuku o izmeni kriterijuma na osnovu kojih će biti moguće proširiti listu zemlja, a čijim građanima je na osnovu povoljnih epidemioloških parametara dozvoljen ulazak u EU.

Iz Evropske komisije su ranije najavili da očekuju da se Srbija brzo nađe na listi za dozvoljen ulazak preko granica EU.

U Briselu naglašavaju da će u nadležnosti zemalja članica pojedinačno biti primena ove preporuke kao i zadržavanje mogućih dodatnih mera poput karantina ili obaveznog testiranja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar