U trendu

Savet EU u ponedeljak o ZB, tarifma i mandatu KBS

BRISEL – Šefovi diplomatija EU će na sastanku 10. decembra u Briselu razmotriti situaciju na Zapadnom Balkanu i izazove sa kojima se zemlje regiona suočavaju kako na unutrašnjem planu tako i međusobom.

Očekuje se da Savet EU ponovi stav da Priština mora da povuče tarife na robu iz Srbije i BiH, a da se mandat KBS može menjati samo po Ustavu i uz dijalog svih zaintersovanih činilaca.

Ministri spoljnih poslova EU na svom poslednjem sastanku u 2018. godini razgovaraće i o situaciji na Zapadnom Balkanu i procesu proširenja EU.

Iako nisu predviđeni zvanični zaključci, očekuje se da se ministri fokusiraju na situaciju u BiH nakon izbora, primenu sporazuma Skoplja i Atine o imenu kao i na dešavanja u dijalogu Beograda i Prištine.

U Savetu EU navode da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači angažovani na ”ekstremno teškom” poslu iznalaženja sveobuhvatnog rešenja.

U EU kažu da dijalog zahteva kako liderstvo tako i jedinstvo sa obe strane pri čemu je ocenjeno da Priština ima problema oko unutrašenjeg konsenzusa o dijalogu sa Beogradom.

”Visoka predstavnica Federika Mogerini već je napomenula da mora da se obezbede uslovi da dijalog i da se uzdrži od reči, akcija i mera koje su suprotne duhu normalizacije. Nažalost, to nije slučaj kada su u pitnju tarife od 100 procenata koje ne samo da komplikuju situaciju i ne doprinose rešavanju problema i želja naroda Kosova, već su i u suprotnosti sa njihovim obavezama iz okvira CEFTA. To mora da bude povučeno”, navode izvori iz Saveta EU.

Očekuje sa da EU šefovi diplomatija tokom diskusije u ponedeljak ponove i poziciju EU kada je u pitanju transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga.

”Mandat KBS se može promeniti samo uz inkluzivni proces i u skladu sa Ustavom. Inkluzivni proces prema našem stavu podrazumeva da je unutar Kosova potreban dijalog svih predstavnika, a spolja sa relevantnim međunarodnim činiocima“, navode diploamtski izvori u Savetu

Pošto postoje neslaganja između Srbije i Kosova po ovoj temi, to bi trebalo da bude razmotreno u okviru dijaloga koji je jedini format za tako nešto, ističu ti izvori.

Iako ministri EU u ponedeljak neće izađi sa zvaničnim zaključcima o Zapadnom Balkanu u Briselu se očekuje da šefica EU diplomatije Federika Mogerini ponovi jaku podršku Unije jasnoj evropskoj perspektivi za sve partnere regiona koji je kao naglašavaju u Savetu ”ključan za bezbednost Evrope”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.