U trendu

Savet Evrope zabrinut zbog izmene zakona Slovenije o strancima

Generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Torbjorn Jagland danas je u pismu premijeru Slovenije Miru Ceraru izrazio zabrinutost zbog izmena slovenačkog zakona o strancima.

„Zabrinut sam zbog amandmana koje je predložila Vaša vlada i koji će, ako se usvoje, promeniti uslove za ulazak migranata i tražilaca azila u Sloveniju, dovodeći u pitanje odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao što su pravo na obavezni postupak, razmatranje individualnih okolnosti obrade zahteva i zaštita svih migranata i tražilaca azila od lošeg tretmana“, naveo je Jagland u pismu.

Po njegovim rečima, jedan od velikih izazova ove godine je pitanje kako se nositi s prilivom migranata i izbeglica u Evropu, saopštio je SE.

„Veliki broj migranata predstavlja i značajan pritisak na mnoge države članice SE. To uključuje, naravno i Sloveniju, s obzirom na njen geografski položaj“, naveo je on.

Jagland je kazao da je razumljivo da su odredjene zemlje smatrale da je neophodno izmeniti pristup tom pitanju da bi se suočile s novom realnošću, ali je važno da zemlje nastave da pružaju garancije zaštite osnovnih ljudskih prava.

Predloženi amandmani na slovenački Zakon o strancima predvidjaju da policija, ako bude bilo potrebe, može da zatvori granice za ilegalne migrante na ograničeni period.

Očekuje se da će Skupština Slovenije prihvatiti te izmene čiji je cilj da se spreči talas migranata kakav je bio prošle godine.

Novi zakon biće primenjivan samo ukoliko migracije budu ugrožavale javni red i unutrašnju bezbednost Slovenije, naveli su slovenački zvaničnici.

Medjunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava pozvale su slovenački parlament da odbaci izmene i dopune zakona, navodeći da će one izbeglicama i azilantima uskratiti pravo na zaštitu na koju imaju pravo po medjunarodnim propisima i zakonima EU.

U Sloveniji je u 2016. godini podneto 1.170 zahteva za azil, od čega je 148 odobreno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.