U trendu

Savet pozvao na mir i uzdrzanost uoci ustolicenja Joanikija

PODGORICA – Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore pozvao je sinoć sve društveno-političke aktere na mir, suzdržanost, toleranciju, razumevanje, međusobno poštovanje i uvažavanje uoči ustoličenja mitropolita Joanikija.

Savet je pozvao i na poštovanje Ustava i zakona, u susret, kako navode, „bezbednosnim izazovima pokrenutim najavljenom intronizacijom mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske“ Joanikija.

Savet je od nadležnih državnih organa očekuje da sprovedu sve neophodne aktivnosti kako bi osigurali mir, sigurnost i bezbednost svakog građanina, kao i poštovanje ljudskih prava i verskih sloboda, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Crne Gore objavljenom posle današnje sednice Saveta.

„Savet očekuje da Veće za nacionalnu bezbednost nastavi da kontinuirano koordinira i usmerava obaveštajno-bezbednosni sektor, razmatra bezbednosnu situaciju, kao i da donosi zaključke i smernice u vezi sa radom organa koji čine obaveštajno-bezbednosni sektor i Biroa za operativnu koordinaciju“, navodi se u saopštenju, koje je prenela RTCG.

Članovi Saveta upoznati su sa informacijom o stanju požara u Crnoj Gori i doneli zaključak o potrebi daljeg unapređenja kapaciteta, stručnog osposobljavanja i usavršavanja ljudstva i investiranja u modernizaciju opreme i sredstava u sistemu zaštite i spasavanja.

Kako se navodi u saopštenju, Savet za odbranu i bezbednost utvrdio je Pravila angažovanja i nacionalna ograničenja pripadnika Vojske Crne Gore za vreme učešća u misiji KFOR na KiM.

Savet je na današnjoj sjednici razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti i na predlog ministarke odbrane doneo odluke o razrješenjima i postavljenjima oficira Vojske Crne Gore.

U radu sednice Saveta koja je održana u Vili Gorica, a kojom je presedavao predsednik Crne Gore Milo Đukanović učestvovali su članovi Saveta, predsednik Skupštine Aleksa Bečić i predsednik Vlade Zdravko Krivokapić, a po pozivu i ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Vukšić.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je ranije danas da iza čitave hajke oko ustoličenja mitropolita Joanikija stoji predsednik Crne Gore Milo Đukanović, a da je sednicu Saveta za odbranu i bezbednost zakazao kako bi zaštito sebe.

Mandić je kazao da i u sličnim prilikama, kada je bio u situaciji da izazove nemire u Crnoj Gori, Đukanović nikada nije otvoreno stao i predvodio one ljude, kojima je, kako kaže, upravljao.

„Sednicu je zakazao da bi zaštito sebe, kako bi se na toj sednici distancirao od onih ljudi sa kojima upravlja drugom rukom, konkretno, preko nekadašnjeg direktora policije Crne Gore Veselina Veljovića, a njegovog sada aktuelnog savetnika za nacionalnu bezbednost“, rekao je Mandić za TV Pink.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.