U trendu

Savetnica Pensa: Neprikladan razgovor Trampa i Zelenskog

VAŠINGTON – Savetnica za spoljnu politiku američkog potpredsednika Majka Pensa, Dženifer Vilijams, ocenila je da je telefonski razgovor između predsednika SAD i Ukrajine, Donalda Trampa i Volodimira Zelenskog, bio neprikladan, navodi se u tranksriptu njenog svedocenja, koji je Odbor za obaveštajna pitanja Predstavnickog doma američkog Kongresa objavio u subotu.

Reč je o njenom svedočenju 7. novembra, na sesiji zatvorenoj za javnost, posvećenom telefonskom razgovoru dvojice državnika, koji je u fokusu istrage o opozivu Trampa.

Vilijams, koja je slušala razgovor dvojice predsednika 25. jula ove godine, smatra da je Trampovo insistiranje da Ukrajina sprovede politički osetljivu istragu bilo „neobično i neprikladno“, prenosi Rojters.

Predstavnicki dom SAD objavio je i transkript ranijeg svedočenja Timotija Morisona, zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost, koje je takođe održano iza zatvorenih vrata, navodi Glas Amerike.

Morison je rekao da su ga zabrinule primedbe koje je Tramp uputio ukrajinskom predsedniku Zelenskom, ali je odbio da odgovori na pitanje smatra li razgovor Trampa i Zelenskog nelegalnim ili neprilicnim.

“Neprijatno mi je zvucala bilo kakva ideja da bi predsednik Zelenski dopustio sebi mešanje u našu politiku”, naveo je Morison, koji je takođe slušao razgovor dvojice predsednika.

Vilijams i Morison javno će svedočiti 19. novembra.

I zvaničnik Bele kuće zadužen za budžet Mark Sendi svedočio je u subotu Predstavničkom domu iza zatvorenih vrata, o stopiranju isporuke vojne pomoći Ukrajini.

Sendi, zvaničnik kancelarije, čiji je delokrug rada raspolaganje budžetom, prvi je predstavnik te institucije koji je svedočio nakon što su tri zvaničnika odbila obavezujuće sudske pozive da se pojave na sesiji.

Pritisci američkog predsednika na Ukrajinu u fokusu su istrage koju predvode njegovi politički rivali demokrate, a koja pokušava da utvrdi da li je Tramp zloupotrebio svoja ovlašćenja da bi podrio svoje moguće protivnike na predsedničkim izborima 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.