U trendu

Savetnica UN: Pojačati napore ka prevenciji na Z. Balkanu

NJUJORK – Specijalna savetnica UN za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu upozorila je na negativan uticaj krize u Ukrajini na druge delove Evrope i pozvala na jačanje napora na prevenciji moguće krize u regionu Zapadnog Balkana, zbog, kako je navela, bolnog nasleđa prošlosti i sve lošije dinamike povezane sa trenutnim konfliktom u Ukrajini.

Nderitu je primetila tokom svojih poseta regionu da su mnogi sagovornici aludirali na ozbiljno odsustvo poverenja, nedovoljnu posvećenost političara ozdravljenju i izgradnji poverenja, dinamiku podela koja se koristi u političke svrhe, kao i na nedovoljan prostor za rad lokalnih zagovornika mira, prenosi Glas Amerike.

„U poslednjih šest nedelja, sukob u Ukrajini je pogoršao ovu dinamiku, uz ispoljavanje mržnje – uključujući otvoreno opravdavanje nasilja nad pripadnicima jedne nacionalne grupe, pozivanje na religiju kao opravdanje za nasilje ili usklađivanje nacionalnih težnji sa ciljevima zaraćenih strana u ukrajinskom sukobu“, navela je Nderitu.

Ona je napomenula da je „Zapadni Balkan i dalje od kritičnog značaja za ključne igrače čiji se geostrateški interesi susreću u ovom regionu, i da nije iznenađujuće da raste uznemirenost kada sporovi oko geostrateških interesa stvaraju nepremostivu patnju u Ukrajini“.

Istovremeno, specijalna savetnca naglasila je da glavni izvor podela u regionu i dalje dolazi iznutra, a ne spolja, te da će stoga najjači napori za smanjenje rizika takođe morati da dođu iz samog regiona.

U tom pogledu, ona je istakla potrebu da se da prioritet inicijativama čiji je cilj zbližavanje ljudi u regionu, u kojem često pokušavaju da ih podele.

Specijalna savetnica osudila je „uznemirujuće događaje u Buči“ i dodala da je „užasnuta prizorima, koji ukazuju na veoma ozbiljne znake mogućih činjenja ratnih zločina“.

Nderitu je ponovila pozive generalnog sekretara, visokog komesara za ljudska prava i stalnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Ukrajini na hitan prekid vatre i efikasnu i nezavisnu istragu, koja će dovesti do krivične odgovornosti za ubistvo civila na toj lokaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar