U trendu

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Saliven i saudijski princ o Iranu i Jemenu

VAŠINGTON – Savetnik SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven razgovarao je sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom o Iranu i nastojanjima da se okonča rat u Jemenu, saopštila je Bela kuća.

Telefonski poziv usledio je pošto je Kina nedavno posredovala u obnavljanju odnosa Saudijske Arabije i Irana, vodećih regionalnih sila na Bliskom istoku, u procesu u kojem su SAD uglavnom bile izostavljene, napominje Rojters.

Šefovi diplomatije Irana i Saudijske Arabije sastali su se prošle sedmice u Pekingu pošto su postigli dogovor o okončanju diplomatskih razmirica posle godina neprijateljstva koje je potpirivalo sukobe širom Bliskog istoka, podseća britanska agencija.

Saliven i prestolonaslednik Salman „takođe su diskutovali o širim težnjama ka deeskalaciji u regionu, naglašavajući potrebu da se održi odvraćanje od pretni Irana i drugde“, navodi Bela kuća u saopštenju.

Prema saopštenju, Saliven je ponovo potvrdio čvrstu posvećenost predsednika SAD Džozefa Bajdena da se obezbedi da Iran nikad ne pribavi nuklearno oružje.

Saudijska Arabija i Iran, vodeća sunitska, odnosno šiitska država u regionu, najavile su da će raditi na ponovnom otvaranju ambasada i konzulata, tokom naredna dva meseca, kao što je predviđeno njihovim sporazumom postignutim uz posredovanje Kine.

Uloga Pekinga u postizanju ovog dogovora za neke eksperte je znak gubitka uticaja SAD na Saudijsku Arabiju, nastalog usled tenzija između dugogodišnjih saveznika zbog niza pitanja, uključujući kršenja ljudskih prava i saudijsko smanjenje proizvodnje nafte.

Kad je reč o Jemenu, saudijske i jemenske delegacije razgovarale su u nedelju s predstavnicima Hutija u jemenskom glavnom gradu Sani, pošto Rijad nastoji da postigne stalni prekid vatre u cilju okončanja svog vojnog uticaja u dugogodišnjem ratu u toj zemlji.

Rat u Jemenu smatra se, kako navodi Rojters, jednim od nekoliko sukoba preko posrednika, u ovom slučaju između Irana i Saudijske Arabije. Huti, koji su bliski Iranu, svrgnuli su krajem 2014 jemensku vladu podržanu od Rijada i de fakto imaju kontrolu u severnom Jemenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar