U trendu

SB UN: Grupa zemalja traži istragu o Kremenčuku

NJUJORK – Predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Albanije, Norveške, Irske i Ukrajine u Savetu bezbednosti UN pozvali su na objektivnu i nezavisnu istragu o incidentu koji se u ponedeljak dogodio u gradu Kremenčuku u centralnoj Ukrajini, kada su ruske snage pogodile tržni centar u kojem se nalazilo više od 1.000 ljudi.

Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini zatražio je Kijev.

U saopštenju grupe zemalja se podvlači potreba za objektivnom, profesionalnom i nezavisnom istragom, privođenjem pravdi onih koji krše međunarodno humanitarno pravo i privođenjem pravdi onih koji počine ratne zločine, prenosi RIA Novosti.

Zemlje potpisnice u potpunosti podržavaju tekuću istragu MKS-a, Kancelarije glavnog tužioca Ukrajine i druge međunarodne istrage o događajima u Ukrajini.

U saopštenju se pozivaju sve države da u potpunosti sarađuju kako bi se počinioci priveli pravdi.

Prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski sugerisao je da je u Kremenčuku došlo do „ukrajinske provokacije u stilu Buče“.

Prema njegovim rečima, već sada „ima previše upadljivih nedoslednosti“, što je, kako tvrdi, bilo potrebno kijevskom režimu da zadrži fokus na Ukrajini uoči samita NATO.

Ukrajina je saopštila da je najmanje 18 ljudi poginulo u ruskom raketnom napadu na prepun tržni centar u Kremenčuku.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je s druge strane da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije u Kremenčuku uništile skladište naoružanja i municije, a da je detonacija municije izazvala požar u obližnjem tržnom centru koji u tom trenutku nije radio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar