U trendu

SB UN nije usvojio ruski Nacrt rezolucije o Severnom toku

NJUJORK – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije usvojio Nacrt rezolucije o formiranju međunarodne nezavisne komisije za istragu sabotaže gasovoda Severnog toka 1 i 2, koji povezuju Rusiju i Nemačku, prenosi RIA novosti.

Za su glasali Rusija, Kina i Brazil, dok su ostale zemlje bile uzdržane.

Za izglasavanje bilo koje rezolucije u SB UN potrebno je najmanje devet glasova članica SB UN bez veta Rusije, Kine, Francuske, Sjedinjenih Država ili Velike Britanije, podseća agencija Rojters.

Zamenik kineskog izaslanika pri UN Geng Šuang rekao je da Peking veruje da eksplozije na gasovodima Severni tok treba da budu istražene nepristrasno i da bi nalazi trebalo da budu objavljeni što je pre moguće.
„Ova zlonamerna sabotaža ne tiče se samo bezbednosti evropske infrastrukture, već i globalne, transnacionalne infrastrukture. Objektivna, nepristrasna i profesionalna istraga incidenta je u interesu svih zemalja, kako bi njeni nalazi mogli biti objavljeni što je pre moguće, a počinioci bili pozvani na odgovornost“, rekao je diplomata u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN, prenosi TAŠ.

Prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski saopštio je da će Danska, Nemačka i Švedska morati da podnesu izveštaj UN o nalazima svojih istraga sabotaže na Severnom toku.

U Nacrtu rezolucije se od generalnog sekretara UN traži da „stvori međunarodnu nezavisnu komisiju za sprovođenje sveobuhvatne, transparentne i nepristrasne istrage svih aspekata dela sabotaže, uključujući identifikaciju počinilaca, sponzora, organizatora i saučesnika“.

Generalni sekretar bi imao na raspolaganju 30 dana da podnese izveštaj Savetu bezbednosti o modalitetima za formiranje takve komisije.

U septembru prošle godine došlo je do eksplozija na dva gasovoda kojima Rusija izvozi gas za Evropu – Severni tok i Severni tok 2.

Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju da je reč o sabotaži, a istrage su još u toku.

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je incidente „očiglednim terorističkim napadom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar