U trendu

SB UN: Samoubilački napad u Kabulu

„gnusan čin“

NJUJORK, 27. avgust (Tanjug) – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je danas smrtonosni napad na kapije aerodroma u glavnom gradu Avganistana Kabulu i ocenio ga kao „posebno gnusan čin“ zbog namernog ciljanja civila i osoba koje učestvuju u evakuaciji.

Petnaestočlani SB jednoglasno je usvojio saopštenje nakon što je iz teksta, na zahtev Kine, uklonjen deo u kojem je stajalo da „talibani ne bi smeli da podržavaju teroriste koji deluju na teritoriji bilo koje zemlje“, prenosi Rojters.

Pre dve nedelje, talibani su preuzeli vlast u Avganistanu, 20 godina nakon što ih je zbog odbijanja da predaju vođu Al Kaide Osamu bin Ladena zbacila invazija koju su predvodile SAD.

Talibani su se u međuvremenu obavezali da će sprečiti Al Kaidu da planira međunarodne napade.

Ekstremistička organizacija koja sebe naziva Islamska država (ISIS) preuzela je odgovornost za jučerašnji samoubilački napad na aerodrom u Kabulu, u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i najmanje 79 Avganistanaca.

Savet bezbednosti UN je pozvao sve relevantne strane da poštuju i olakšaju bezbednu evakuaciju civila iz Avganistana.

Avganistanska frakcije tzv. Islamske države, ISIS-Korosan, za koju se veruje da stoji iza napada u Kabulu, postala je neprijatelj i Zapada i talibana.

„Namerno ciljanje civila i osoblja koje pomaže u evakuaciji civila posebno je gnusno i mora se osuditi“, poručuje SB UN naglašavajući potrebu da se počinioci, organizatori, finansijeri i sponzori ovog terorističkog akta izvedu pred lice pravde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar