SDA: Procesuirati organizatore obelezavanja Dana Republike RS

SARAJEVO – Najuticajnija bošnjačka partija u BiH, Stranka demokratke akcije Bakira Izetbegovića, pozvala je danas Tužilaštvo BiH da, kako navode, „konačno procesuira“ organizatore obeležavanja 9. januara u Republici Srpsko, dana tog entiteta BiHj.

Republika Srpska tradicionalno 9. januara obeležava Dan Republike, koji je, međutim, Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Srpški član i predsedavajuci Predsedništva BiH Milorad Dodik je juče najavio da će Republika Srpska i ovog 9. januara obeležiti Dan Republike.

SDA je pozvala i Savet za implementaciju mira (PIC) i Visokog predstavnika u BiH da reaguju zbog, kako tvrde, „neupitnog podrivanja dejtonskog ustavnopravnog poretka“.

U saopštenju SDA BiH se, između ostalog, navodi da prema odluci Ustavnog suda 9. januar ne može biti „dan entiteta RS“, kao i da organizovanje proslave, uprkos tome, predstalja krivično delo za koje je predviđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora.

Od PIC-a i OHR se zahteva da zaustave, kako se navodi, „totalni nasrtaj iz RS-a na ustavni poredak BiH“, jer je, ističe se, „očigledno da je dosadašnji popustljiv i u pojedinim trenucima kukavički odnos PIC-a i OHR-a samo ohrabrio političko siledžijstvo Stranke nezaviisnih socijaldemokrata (SNSD-a)“, vladajuće partije Milorada Dodika u RS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.