U trendu

SDA proziva Šmita da se izjasni o nametanju izmenama federalnog Ustava

SARAJEVO – Kolegijum Stranke deokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića zahteva od visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju, da javno potvrdi ili demantuje medijske navode po kojima planira da nametne izmene Ustava FBiH koje bi pri imenovanju Vlade FBiH uključivalo dvotrećinsku većinu u klubovima naroda i dodatno dvotrećinsku većinu u jednom od tri kantona.

SDA se, kako su naveli, snažno protivi takvom i bilo kojem drugom nametnutom rešenju koje poništava većinsku volju birača, trajno osigurava dominaciju HDZ-u i vodi ka definitivnoj etničkoj segregaciji.

„Na taj način bi se u potpunosti obesmislili demokratija i izbori, a bošnjačkom narodu bi bio namenjen aparthejd u kojem bi o njihovim prestavnicima u vlasti odlučivao deo glasačkog tela HDZ-a. HDZ bi praktično postao ustavna kategorija i uvek bi bio u poziciji da odlučuje koje bošnjačke i probosanske stranke će činiti vlast s njima, u zavisnosti od ustupaka koje im isporuče“, navode iz SDA.

Dodali su da, s obzirom na to da u entitetu Republike Srpske vladaju isključivo politički predstavnici srpskog naroda, te da bi ovakvim nametnutim rešenjem Federacijom BiH vladao HDZ, visoki predstavnik bi na taj način u život pretvorio tezu Milorada Dodika da će „Srbi i Hrvati odlučivati ko će od muslimana biti u vlasti“.

„Ukoliko posegne za ovim ili sličnim rešenjima, postat će očigledno da visoki predstavnik i pojedini ambasadori nastoje bošnjačku većinu u FBiH i državi BiH svesti na nivo nacionalne manjine kojom će upravljati stranke sa srpskim i hrvatskim predznakom, odnosno Beograd i Zagreb“, navode iz SDA, prenosi sarajevski portal Klix.

Umesto najava o nametanju izmena Ustava, od visokog predstavnika i predstavnika međunarodne zajednice kažu da očekuju da pozovu na politički dijalog i dogovor aktera koji su dobili poverenje birača, u skladu sa trenutnim ustavnim rešenjem.

„Kolegijum SDA smatra začuđujućim odnos stranaka Trojke, koje u želji da ih visoki predstavnik i pojedini ambasadori mimo Ustava i volje birača pod svaku cenu oktroiraju u vlast, zagovaraju i podržavaju nametnuta rešenja kojima bi se trajno zacementirala pozicija HDZ-a i s vremenom obesmislilo postojanje multietničkih građanskih stranaka.Vlastitom voljom bi pristali na sve što su decenijama ostrašćeno kritikovali – na ‘nacionalne torove’ i prestanak borbe za građansku državu BiH“, kažu iz SDA.

Istakli su da Trojka svakodnevno obmanjuje javnost da je sav problem u tome što se SDA grčevito bori da ostane u vlasti.

„Istina je obrnuta, SDA se bori za poštovanje Ustava FBiH i poštivanje volje birača, a upravo se Trojka grčevito bori za vlast i jačanje pozicije HDZ-a, želeći da pogazi ustavna rešenja. SDA je spremna podržati hitno usvajanje amandmana na Ustav FBiH koje će omogućiti da se Vlada FBiH izabere implementacijom volje većine u Parlamentu FBiH, bez obzira što bi to u ovom ciklusu siguno vodilo formiranju nove strukture Vlade FBiH bez SDA“, navode iz ove stranke.

Pozvali su predstavnike svih političkih stranaka iz probosanskog bloka, mimo Trojke, da se odlučno suprotstave nameri Šmita da nameće nove izmene Ustava FBiH.

„Belodano je jasno da je isključivi cilj novih rešenja pokušaj da se trajno ojača pozicija HDZ-a. Podrškom strankama Trojke u servilnom odnosu prema HDZ-u, visokom predstavniku i pojedinim ambasadorima daje se vetar u jedra i ohrabruje ih se u nameri da podele i na duge staze oslabe probosanski politički faktor. Bez ostalih probosanskih stranaka Trojka i HDZ nemaju većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i time se izbija glavni adut onima koji bi da Federaciju trajno predaju u ruke HDZ-u“, zaključuju iz SDA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar