U trendu

SDA tvrdi da je Konaković susretom sa Dodikom ponizio državne institucije BiH

SARAJEVO – Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića kritikovala je danas ministra spoljnih poslova BiH u novoformiranom Savetu ministara Elemdina Konakovića, zbog njegovog susreta sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjaluci.

Iz SDA su Konakoviću poručili da je spoljna politika isključivo u nadležnosti države Bosne i Hercegovine i da, kako su naveli, entiteti, odnosno njihovi zvaničnici, nemaju nikakva ovlašćenja u tom pogledu.

Oni su Konakovića optužili da je ovim susretom ponizio državne institucije, a posebno Predsedništvo BiH.

Dodali su i da je Konaković pritom olako prešao preko činjenice da je reč o čelniku jednog entieta koji je, kako kažu, odlikovao ruskog predsednika Vladimira Putina „organizovao neustavnu milititarističku paradu zajedno za ruskim paravojnim organizacijama, i koji svakodnevno nasrće na državu Bosnu i Hercegovinu“.

Konaković je, kažu, imao nameru da sastanak u javnosti predstavi kao susret dva stranačka predsednika, a Dodik je jasno stavio do znanja da je reč o sastanku predsednika entiteta RS sa ministrom spoljnih poslova, te da o tome svedoče njegove izjave, mesto održavanje sastanka i sam protokol.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.