U trendu

SDP i GP URA potpisale sporazum o prioritetima nove vlade

PODGORICA – Predstavnici opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) i GP Ura potpisali su usaglašeni sporazum o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima 43. vlade Crne Gore u kojem se iskazuje potpuna i nedvosmislena posvećenost usklađivanju politike sa EU i NATO, vrednostima zapisanih u Ustavu Crne Gore i potrebi deblokade procesa EU integracija.

Kako se navodi u dokumentu, koji je objavio podgorički portal CdM, jasno se osuđuje agresija Ruske Federacije na Ukrajinu a potpisnici obavezuju da će predložiti u Skupštini usvajanje posebnog akta tim povodm.

Navodi se i obaveza doslednog sprovođenja svih EU, NATO i UN politika u odnosu na ovo pitanje.

U okviru temeljnih principa saradnje, pored privrženosti ustavnim vrednostima građanske i sekularne države, posebno je, navodi se, interesantna i stavka vezano za antifašizam i protivljenje istorijskom revizionizmu.

Jačanje saradnje u okviru NATO saveza, čiji je Crna Gora član, takođe je eksplicitna obaveza i jedan od temeljnih principa delovanja vlade.

Deblokada pravosuđa i izbor najviših funkcija u tom segmentu, zakon o poreklu imovine, izmene zakona o morskom dobru, izborna reforma, usklađivanje zakona sa standardma Evropske i Venecijanske komisije neke su od ključnih prioriteta rada nove vlade, koje se navode u sporazumu.

Sporazum predviđa i jasnu obavezu preispitivanja svih nezakonitih i spornih odluka prethodne vlade, posebno u oblastima resora kojim je rukovodila Vesna Bratić – prosveta i kultura, gde se traži i “revizija zatečenog stanja”.

Zahteva se i “reforma službi bezbednosti” čime se jasno identifikuju problemi u ovoj oblasti i iskazuje politička volja da se oni rešavaju.

Pitanja rešavanja ugovornog odnosa sa verskim zajednicama, popisa i regionalnih inicijativa koja se navode u sporazumu će se rešavati, tj. odluke o njima donosiće se dvotrećinskom većinom svih članova vlade.

Potpisnici sporazuma se obavezuju da će nastojati da se zakoni ili odluke od posebnog značaja predlažu/usvajaju uz što širi konsenzus na vladi.

Potpredsednici vlade će biti zaduženi za odgovarajući resor u vladi i u skladu sa tom raspodelom predsedavaće vladinim komisijama – političkog sistema i pravosuđa i ekonomske politike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar