U trendu

SDP ne želi koaliciju sa SDA u vlasti FBiH

SARAJEVO – Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, koja je dala pobedničkog kandidata za bošnjačkog člana Predsedništva BIH Denisa Bećirovića, nije spremna na postizbornu koaliciju sa SDA Bakira Izetbegovića, poručio je lider socijaldemokrata Nermin Nikšić.

Nikšić je to rekao u izjavi za sarajevski Avaz na pitanje da li je za SDP BiH prihvatljiva koalicija sa SDA ili je to završena priča.

„Sa ovakvom SDA opterećenom brojnim aferama, sa ljudima koji se nalaze na crnoj listi, sa katastrofalnim iskustvima ne samo SDP nego svih koji su s njima sarađivali, naravno da nismo spremni da sarađujemo“, rekao je Nikšić.

Dodao je misli i da su poruke predstavnika međunarodne zajednice nedvosmislene. „Ambasada SAD je jasno i glasno poručila da SDA štiti i provodi korupciju čime urušava državu i državne institucije. Pečat na ovakav jasan stav je stavljanje premijera Vlade Federacije Fadila Novalića na crnu listu“, rekao je Nikšić.

Video je, kaže, Izetbegovićevu izjavu da se u BiH ne pitanj Stejt departmen, nego on i SDA.

„Takav stav me ne iznenađuje, ipak su oni najbliži saradnici, jer bi priznavanjem da je Novalić kriv praktično priznao i svoju krivicu. Ali to je definitivno jako loša poruka prema našim najiskrenijim i najvažnijim partnerima, u rangu poruka koje je slao Milorad Dodik“, kaže NIkšić.

Nikšić kaže da su prijatelji BiH iz SAD i Evropske unije takođe otvoreno digli glas protiv politizacije pravosuđa i policijskih strukutura od SDA, a oni su, ističe, najvažniji politički i ekonomski partneri BiH.

„Bez njihove podrške i zaleđine, naša država bi otišla u nepovratnu spiralu nestabilnosti, siromaštva i izolacije. Prema tome, pitanje je kome mogu biti prihvatljivi partneri koje ne podržava ni EU, ni SAD, ni Velika Britanija“, upitao je NIkšić i dodao:“Nama, ne“.

Uveren je ističe da Trojka sa SDP i partnerima može da formira vlast u Federaciji BiH.

„I SDP i Trojka su preboleli neke ranije dečje bolesti i spremni smo da preuzmemo odgovornost i formiramo vlast sa onim subjektima koji su neizbežni….Dosta je više da SDA trguje i koalira sa svima, da je u njihovom slučaju to uvek neka izmišljena ‘patriotska’ obaveza, a da se nama razgovori sa drugim strankama fakturišu kao izdaja…“, rekao je, između ostalog, Nikšić.

Najavio je da će koalicioni sporazum biti potpisan čim se postigne dogovor oko ključnih smernica delovanja i koraka nove vlade FBiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar