U trendu

SDP traži da maršal Tito ponovo dobije trg u Zagrebu

ZAGREB – Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Grada Zagreba podneo je predlog da se Trgu Republike Hrvatske vrati ime Trg maršala Tita.

Predlog je podneo šef zagrebačkog SDP Viktor Gotovac i priložio obrazloženje na pet stranica.

Kako piše zagrebački Jutarnji list, na prve dve stranice su navedene zasluge nekada doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza za to što je, kako je navedeno, Hrvatska danas nezavisna i u čije granice su vraćeni svi hrvatski krajevi.

Obrazloženje sadrži i biografiju Broza, gde Gotobac kaže da su o Titu i njegovim zaslugama sve već rekli istoričari, intelektualci i političari.

“Josip Broz, maršal Tito je zamisao našega hrvatskog političkog i kulturnog oslobođenja doveo do pune pobede”, piše u obrazloženju predloga uz navod da je hrvatski suverenitet prekinut u ranom srednjem veku, a maršal ga je “odbranio i uspostavio u jednom od najkrvavijih ratova istorije i zamisao oslobođenja je doveo do pune pobede, okrunivši je atributima pune narodne nezavisnosti i državnosti”.

Gotovac ističe da je Josip Broz “Majci Domovini vratio sve njene otrgnute gradove, ostrva i pokrajine: pre svega Dalmaciju s Lastovom i najslavnijim gradom naše prošlosti Zadrom, zatim Kvarner s Cresom, sa svim ostrvima i Rijekom i na kraju staru, glagoljašku našu Istru koja je na to ujedinjenje čekala vekovima”.

Ističe se i njegova politika i uloga u Drugom svetskom ratu. “Da nije bilo dalekovidne politike Titove i njegovih saradnika… hrvatski narod bio bi se posle Drugog svetskog rata našao u položaju nesrazmerno nepovoljnijem no što je bio onaj posle sloma Austrije godine 1918., navodi se, između ostalog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.