U trendu

SDP: Za incident u Rijeci odgovorna vlada

HRVATSKA-ITALIJA-FAŠISTI (video,foto)
SDP:Za incident u Rijeci odgovorna vlada, Pupovac manje vazan
ZAGREB, 13. septembra (Tanjug) – Predsednik najuticjnije opozicione partije Socijaldemokratske partije (SDP), Davor Bernardić, izjavio je danas da je za incident u Rijeci, gde je grupa itaijanskih neofašista postavila zastavu Kraljevine Italije, odgovorna hrvatska vlada.

Bernardić je za zagrebačku N1 tv rekao da taj događaj ukazuje da je izuzetno važno da se fasizam ukloni iz hrvatskog javnog prostora i zabrane fašistički simboli.

Upitan da komentariše pismo predsednice Kolinde Grabar Kitarović lideru Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Miloradu Pupovcu, Bernardić je rekao da je važnija tema od toga incident sa italijanskim neofašistima u Rijeci.

„Ono što se dogodilo juče u Rijeci je odraz klime u društvu koju je ostvarila vlada tolerišući nasilje. Izuzetno je važno da se fašizam ukloni iz javnog prostora, a svi fašistički simboli zabrane“, rekao je Bernardić.

Precizirajući kako je hrvatska vlada odgovorna za klimu u Italiji, Bernardić je rekao da je Tajani Plenkovićev prijatelj iz redova EPP, koji je u svojim ranijim izjavama iskazivao teritorijalne pretenzije na Istru i Dalmaciju.

Istoričar Tvrtko Jakovina takođe je komentarisao događaje u vezi sa obeležavanjem 100-te godišnjice italijanske okupacije Rijeke i podizanjem spomenika Gabrieleu D’Anunciju u Trstu.

Prema njegovim rečima, D`Anuncija Italijani sada predstavljaju kao velikog pesnika, a to je, kako kaže, istina, ali ne potpuna.

Što se Hrvatske tiče, D’Anuncio je, ističe Jakovina, više uticao na život Hrvata nego njegovo pisanje, jer on nije u okupaciju Rijeke ušao s umetničkim idejama, već je smatrao da je Jadransko more – latinsko, jadranski prostor – latinski, da Sloveni imaju pravo na samo jedan izlaz na Jadran. Razbijani su listovi na hrvatskom jeziku, proterani ljudi“, precizirao je Jakovina gostujući na N1 tv.

Objašnjavajući istorijski kontekst tog perioda, Jakovina smatra da bi Hrvatska, kad bi bila ozbiljna u gledanju na prošlost, znala da, s jedne strane, ima granice AVNOJ-a, a s druge strane granice ZAVNOH-a.

“Međutim, Hrvatska se ponaša nejednako prema svim stranama“, rekao je Jakovina i dodao da zvanični Zagreb reaguje tek nakon što dobije „udarac u oko“.
Smatra da otkrivanje spomenika D`Anunciju nije samo spomenik pesniku i da to nije samo riječki problem, nego hrvatski.

Hrvatski mediji preneli su da je nekoliko desetina pripadika italijanske neofašističke grupe koja sebe naziva „Vodoinstalateri“ („Gli Idraulici“) planiralo juče da izvede performans „ponovnog zauzimanja Rijeke“.

Jutarnji list piše da su istalijanski neofašisti planirali da u Rijeku dođu sa tri aviona, automobusima i motociklima, iz više pravaca.

Hrvatski Dnevnik, pozivajući se na nezvanične izvore, piše da je „invazija“ italijanskih neofašista na Rijeku bila pomno planirana.

Tokom dana s manjih aerodroma u Torinu, Peskari i Trstu, navodi se, prema Hrvatskoj su poletela tri mala aviona „pajper“. U svakom su, kažu, bila dva putnika, ali su ih hrvatske bezbednosne službe sprečile u toj nameri.

Navodi se da itaijanski neofašisti nisu avionima pokušali na silu uđu u Hrvatsku, jer bi u tom slučaju morala da intervenise hrvatska borbena avijacija. Oni, međutim, nisu odustali od namere, pa su se pripadnici „Vodoinstalatera“ vratili na mesto poletanja i u popodnevnim satima njih četvorica u dva druga „pajpera“ sleteli su na aerodrom na Krku, gde ih je dočekala hrvatska policija i privela.

(Tanjug)

Napišite komentar