U trendu

SDT formirao krivični predmet protiv admirala Samaradžića

PODGORICA – Specijalno državno tužilaštvo, koje vodi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, formiralo je krivični predmet protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, admirala u penziji Dragana Samardžića, zbog njegove moguće uloge u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništa počinjenih u jesen 1991. u Dalmaciji.

SDT je predmet formiralo po službenoj dužnosti nakon što su podgoričke Vijesti objavile tekst pod naslovom ‘Granatiranje Splita i uloga Dragana Samardžića’.

Predmet je dodeljen u rad specijalnom tužiocu koji je, godišnjim rasporedom poslova, određen za rad na tim predmetima”, potvrđeno je Vijestima iz kabineta vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović.

Vlada Crne Gore nije želela da detaljnije komentariše informacije koje upućuju na kontroverznu ratnu prošlost bivšeg dugogodišjeg načelnika Generalštaba Vojske Gore, admirala u penziji Dragana Samardžića.

”Zahvaljujemo na dostavljenom pitanju. Imajući u vidu da isto nije u nadležnosti Vlade Crne Gore, kao što znate, vlada ga nije ni razmatarala”, saopšteno je juče Vijestima iz Biroa za odnose sa javnošću vlade, kao odgovor na pitanje o zvaničnom stavu i komentar vezano za činjenicu da je visoki cvrnogorski oficir svojevremeno bio akter događaja koji se u Hrvatskoj zvanično pravno tretiraju kao ratni zločini protiv civilnog stanovništva, odnosno da je Samardžić svojevremenio ratovao protiv i sa nipodaštavanjem komentarisao NATO, iako je nakon toga kasnije godinama propagirao Alijansu i zvanično zastupao Crnu Goru u centrali NATO-a u Briselu.

Vijesti čekaju i traženi zvaničan stav i komentar Ambasade Hrvatske u Podgorici o ovoj temi, jer postoje indicije da je osim 15. novembra 1991. u Splitu, Samardžić već ranije – septembra te godine sa ratnim brodom kojim je komandovao, bio akter i borbenih dešavanja u Šibeniku kada su takođe sa plovila JRM, artiljerijskim granatama pored vojnih, pogođeni i mnogi civilni ciljevi i objekti u tom dalmatinskom gradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar