U trendu

Sečuan: Zbog vrućina fabrike zatvorene šest dana

PEKING – Kineska provincija Sečuan naredila je da se sve fabrike zatvore na šest dana kako bi se ublažila nestašica struje u regionu u trenutku kada je toplotni talas zahvatio zemlju.

Sečuan je ključna proizvodna lokacija za industriju poluprovodnika i solarnih panela, a racionalizacija će pogoditi fabrike koje pripadaju nekim od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju elektronike, preneo je Si-En-En.

Sečuan je, takođe, ključno kinesko područje kada je reč o litijumu, ključnoj komponenti baterija za električne automobile i gašenje bi moglo da poveća cenu sirovina, naveli su analitičari.

Kina je suočena sa najjačim toplotnim talasom u poslednjih šest decenija, sa temperaturama koje prelaze 40 stepeni Celzijusovih u mnogim gradovima.

Ekstremne vrućine izazvale su porast potražnje za klima uređajima u kancelarijama i kućama, stvarajući pritisak na električnu mrežu.

Usled suše vodostaji reka su u padu, pa je smanjena količina električne energije koja se proizvodi u hidroelektranama.

Porajinska vlada Sečuana, jedne od najvećih kineskih provincija sa 84 miliona ljudi, zatražila je da 19 od ukupno 21 grada u regionu obustavi proizvodnju u svim fabrikama od ponedeljka do subote.

Odluka je doneta kako bi se obezbedilo dovoljno električne energije za rezidencijalnu upotrebu.

Osim Sečuana, i druge velike kineske provincije, uključujući Đangsu, Anhui i DŽeđijang, takođe, su pozvale preduzeća i domaćinstva da štede struju jer je toplotni talas iscrpio zalihe električne energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar