Sedmoro dece u Britaniji umrlo od zaraze streptokokom A

LONDON – Roditeljima u Velikoj Britaniji saopšteno je danas da budu na oprezu nakon smrti sedmog deteta u toj zamlji od retkog invazivnog oblika infekcije bakterijom streptokoka A.

Britanski ministar zravlja Nadim Zahavi rekao je da Roditelji treba da vode računa o simptomima, iako je većina slučajeva zaraze tom bakterijom veoma blaga, reneo je britanski list Gardijan.

„Najčešće je oblik zaraze veoma blag, ali je bakterija veoma zarazna, i zato je važno podstaći roditelje da paze na simptome, kao što su temperatura, glavobolja ili osip na koži“, rekao je Zahavi.

Lekarka opšte prakse u gradu Oskfordu Helen Solzberi je rekla za Gardijan da roditelji moraju da budu na oprezu kako bi što ranije kod dece uočili simptome poput konstantno povišene temperature, letargije, klonulosti, nedostatka apetita i mokrenja…

„Posmatrano iz roditeljske perspektive, zaista je teško reći da li se radi o običnoj upali grla ili uvodu u nešto ozbiljno“, rekla je Solzberijeva.

Bakterija Streptokoka A može izazvati različite zdravstvene probleme, od kojih su većina blage, ali mogu uključivati šarlah i invazivnu bolest izazvanu streptokokom A (iGAS).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.