U trendu

Šef austrijske diplomatije ovog vikenda u Skoplju i Tirani

BEČ – Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg nastavlja napore austrijske vlade da se ubrza proces proširenja EU na Zapadni Balkan, posetom Skoplju i Tirani za vikend.

„Posebnost ove posete je što će ministar Šalenberg putovati zajedno sa kolegama iz Slovenije i Češke, Anžom Logar i Jakubom Kulhanekom“, najavljeno je iz Ministarstva spoljnih poslova u Beču.

Pred put u Skoplje i Tiranu, Šalenberg poručio je da je ta poseta jasan signal da Severna Makedonija i Albanija, kao i sve druge zemlje regiona, mogu da računaju na podršku Austrije.

On je naglasio da je 2020. bila izgubljena godina za ceo region, i da je neuspeh u otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bilo veliko razočarenje.

„Ova, 2021. ne sme da bude ponovo izgubljena godina. Napravljena šteta je sve veća“, konstatovao je Šalenberg.

On je kazao da se na Zapadnom Balkanu vodi borba modela života, i upozorio da ako EU ne bude konačno održala obećanje onda će vakuum ispuniti druge države.

Šalenberg na put ide sa slovenačkim kolegom, čija zemlja od 1. jula, na pola godine preuzima predsedavanje EU, i šefom češke diplomatije, kojem je ovo prva poseta regionu.

Inače, Austrija sa Slovenijom i Češkom već pola godine pojačano sarađuje u okviru inicijative Centralnih pet, kojoj pripadaju i Slovačka i Mađarska.

U subotu, Šalenberg i njegove kolege će u Skoplju imati sastanak sa predsednikom Stevom Pendarovskim, premijerom Zoranom Zaevom, kao i sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim.

U nedelju će u Tirani razgovarati sa predsednikom Albanije Iljirom Metom, premijerom Edijem Ramom i ministarkom inostranih poslova Oltom Džačkom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.