U trendu

Šef diplomatije Nemačke izrazio solidarnost s Izraelom, pozvao na prekid vatre

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izrazio je danas solidarnost s Izraelom i pozvao na prekid vatre izmedju jevrejske države i palestinskog Hamasa koji vlada pojasom Gaze.

„Mi smatramo da ono što Izrael radi proističe iz prava na samoodbranu“, rekao je Mas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tel Avivu s izraelskim kolegom Gabijem Aškenazijoem.

Mas je rekao da „Izrael sada koristi to pravo i to pravo podrazumeva da se ne dopusti da postrojenja, iz kojih proističu napadi na izraelske mete, nastave da funkcionišu“, aludirajući na intenzivne udare iz vazduha koje je na palestinsku enklavu izvela izraelska vojska od 10. maja.

„Dopustite mi da kažem ponovo vrlo jasno, za nas, bezbednost Izraela i sa tim bezbednost svih Jevreja u Nemačkoj, ne može biti predmet rasprave i Izrael može uvek da računa na nas“, dodao je Mas.

On je medjutim ocenio da se „broj žrtava povećava svaki dan“ i rekao da to jako brine Nemačku i da „zato podržava medjunarodne napore da se uspostavi prekid vatre“.

Ta zemlja je takodje ubedjena da se u interesu naroda nasilje mora okončati, i to brzo.

Šef nemačke diplomatije sastaće se večeras sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom u Ramali, ali on neće direktno razgovarati sa Hamasom koji Evropska unija smatra terorističkom organizacijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.