U trendu

Šef državnog preduzeća u Italiji dao ostavku nakon upotrebe Musolinijevih citata

RIM – Šef italijanskog državnog preduzeća Klaudio Anastasio podneo je danas ostavku, nakon što je otkriveno da je u internom imejlu koji je poslao zaposlenima citirao italijanskog fašističkog diktatora Benita Musolinija.

Anastasio je bio predsednik kompanije 3-I koja kontroliše softverske sisteme koji se koriste u italijanskim socijalnim i statističkim agencijama, prenosi Rojters.

On je u mejlu koji je poslao zaposlenima upotrebio citate iz govora koji je Musolini 1925. održao u italijanskom parlamentu, kojim je preuzeo političku odgovornost za ubistvo opozicionog poslanika Đakoma Mateotija.

Mnogi istoričari smatraju da je upravo taj govor bio prekretnica u uspostavljanju fašističke diktature u Italiji.

„Pa, ovde pred vama, i pred celom italijanskom vladom, preuzimam (samo ja!) (političku! moralnu! istorijsku!) odgovornost za ono što se desilo u 3-I-ju“, napisao je Anastastio u mejlu, malo izmeniviši tekst originalnog govora kako bi mogao da uklopi referencu na 3-I.

Anastasija je u novembru na funkciju predsednika 3-I imenovala premijerka Italije Đorđa Meloni, čiju koalicionu vladu mnogi opisuju kao najdesniju posle Drugog svetskog rata.

Meloni je vođa stranke Braća Italije, koja vuče korene iz postfašističkog desničarskog pokreta u Italiji, i ranije je izjavila kako „nikada nije osećala simpatije prema fašizmu“, iako je nakon toga na mesto mlađeg ministra u vladi dala poslaniku iz njene stranke Galeacu Binjamiju, koji je izazvao kontroverze jer se jednom obukao i nacističku uniformu na privatnoj zabavi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar