U trendu

Šef kineske diplomatije: Kina spremna da radi sa članicama ŠOS na izgradnji bliže zajednice …

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da je Kina spremna da sarađuje sa drugim članicama Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) kako bi nastavila sa “šangajskim duhom“ i nastojala da izgradi povezaniju ŠOS zajednicu sa zajedničkom budućnošću.

Vang je to rekao 29. juna prilikom prisustvovanja i video obraćanja okruglom stolu ŠOS kojim je obeležena 20. godišnjica potpisivanja Povelje ŠOS-a i 15. godišnjica potpisivanja Ugovora o dugoročnom dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji država članica ŠOS-a.

Kako prenosi Sinhua, Vang je rekao da je Povelja ŠOS-a jasno definisala ciljeve i zadatke unapređenja regionalnog mira i razvoja, uspostavila važne principe međusobnog poverenja, uzajamne koristi i ravnopravnih konsultacija i označila zvanični ulazak ŠOS-a u međunarodnu arenu kao nove progresivne sile i ubrizgala pozitivnu energiju u promovisanje razvoja međunarodnog poretka u pravednijem i racionalnijem pravcu.

Ugovor predviđa uzajamno poštovanje razvojnog puta koji su jedni i drugi izabrali, reafirmiše principe nesvrstanosti, nekonfrontacije i neusmeravanja prema trećoj strani, daje “šangajskom duhu“ nove konotacije i igra pokaznu ulogu za zemlje da žive u harmoniji i da teže saradnji u kojoj svi dobijaju, rekao je Vang.

Pod vođstvom Povelje i Ugovora, ŠOS je promovisala kontinuirano unapređenje regionalne saradnje i dala važan doprinos izgradnji novog tipa međunarodnih odnosa i zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, rekao je Vang.

“Kina je voljna da sarađuje sa članicama ŠOS-a na energičnom prenošenju ’šangajskog duha‘ i promovisanju izgradnje bliže zajednice ŠOS-a sa zajedničkom budućnošću“, rekao je on.

Vang je takođe pozvao članice ŠOS-a da ojačaju solidarnost i koordinaciju, zajednički se bave rizicima i izazovima, unaprede obostrano korisnu saradnju i unaprede globalno upravljanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar