U trendu

Šef kineske diplomatije stigao na Solomonska Ostrva

PEKING – Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji i 20 visokih članova kineske delegacije stigli su danas na Solomonska Ostrva.

Australija se protivila tom potezu, tako što je poslala svog ministra spoljnih poslova Penija Vonga na Fidži kako bi pružila podršku na Pacifiku, preneo je AP.

Vong je na poslu svega pet dana od izbora nove australijske vlade i vratio se u nedelju uveče sa sastanka u Tokiju, gde su se sreli lideri zemalja Kvada, a među njima je bio i predsednika SAD DŽozef Bajden.

„Moramo da odgovorimo na ovaj potez, jer Kina traži način da poveća svoj uticaj u regionu, u delu sveta gde je Australija bila bezbednosni partner od Drugog svetskog rata“, kazao je australijski premijer Entoni Albanizi za javni servis Austraije.

U međuvremenu, Udruženje medija Solomonskih Ostrva je pozvalo svoje članove da bojkotuju novinske konferencije koje se održavaju u glavnom gradu Honijari, i na kojima će prisustvovali Vang i njegov kolega sa Ostrva, DŽeremaja Manele.

Ovo je zato što su samo odabrani mediji pozvani na događaj, dodao je AP, i dogovoreno je da se samo jedno pitanje postavi Vangu, a to će moći da uradi kineski javni servis ČTV.

Kina je potpisala bezbednosni pakt sa Solomonskim Ostrvima prošlog meseca, što je, kako ističe američka novinska agencija, izazvalo šokove širom sveta.

Ovaj pakt je podigao uzbunu da bi Kina mogla da pošalje trupe na Ostrva ili da napravi vojnu bazu, nedaleko od Australije, ali su iz Pekinga i Honijare rekli da nemaju takve planove.

Tokom turneje po Pacifiku, Vang će obići Kiribati, Samou, Fidži, Tonga, Vanuatu, Papuu Novu Gvineju i Istočni Timor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar