Šef palestinske diplomatije apelovao na Izrael da se vrati pregovorima

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Malki apelovao je danas na Izrael da se pred promenu administracije SAD vrati pregovorima, zasnovanim na rešenju decenijskog sukoba po modelu dve države.

Al-Malki je uputio taj apel u zajedničkom saopštenju s egipatskim i jordanskim kolegom Samehom Šukrijem i Ajmanom Safadijem.

Šef palestinske diplomatije je na konferenciji za novinare posle sastanka sa njima u Kairu izrazio spremnost Palestinske uprave da saradjuje sa novoizabranim predsednikom SAD Džoom Bajdenom u cilju osnivanja države Palestine sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu na teritoriji koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

On je takodje izrazio očekivanje da će SAD obnoviti svoje veze sa Palestinom, ocenivši da je saradnja sa Kairom i Amanom centralna tačka odakle će početi i saradnja sa Bajdenovom administracijom.

Egipat i Jordan su bliski saveznici SAD, podseća AP i dodaje da su se palestinski pregovarači za vreme Trampove admnistracije suočili sa nizom prepreka i da su se žalili na pristrasne proizraelske poteze Vašingtona.

Tramp je priznao ceo Jerusalim kao prestonicu Izraela, preselio ambasadu SAD iz Tel Aviva u taj grad, smanjio finansijsku pomoć Palestincima i odustao od stava o nelegitimnosti jevrejskih naselja podignutih na teritorijama na koje Palestinci polažu pravo.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim i Zapadnu obalu u ratu 1967. godine i medjunarodna zajednica smatra oba ta područja okupiranim teritorijama, a Palestinci teže da tamo bude njihova nezavisna država.

Jevrejska država je anektirala istočni Jerusalim i smatra ga delom svog glavnog grada, što medjunarodna zajednica ne priznaje.

Izrael je izgradio čitavu mrežu jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i sada u njima i u istočnom Jerusalimu živi gotovo 700.000 Jevreja.

Palestinci smatraju da su jevrejska naselja kršenje medjunarodnog prava i prepreka za mir, što je naišlo na široku medjunarodnu podršku.

Al-Malki je takodje rekao da Palestinci ponovo bezbednosno saradjuju s Izraelom pošto su izraelske vlasti prvi put poslale poruku da poštuju sve medjusobno postignute sporazume.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je u maju objavio da će Palestinska uprava prekinuti veze s Izraelom, uključujući i bezbednosnu saradnju, pošto je Izrael najavio da namerava da aneketira velike delove Zapadne obale.

U saopštenju posle sastanka tri ministra su rekla da će raditi na obezbedjenju medjunarodne podrške protiv izraelskih „nelegetimnih mera koje uključuju širenje naselja, rušenje desetina palestinskih domova i otimanje zemlje“.

Te mere utiču na šanse da se postigne sveobuhvatan mir, rekao je jordanski ministar.

Uz to je ocenjeno da bi status Jerusalima tebalo rešiti pregovorima, a Izrael je pozvan kao okupaciona sila da prestane da narušava arapski, islamski i hrišćanski identitet Jerusalima i njegovih svetilišta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.