Šef Pentagona poručio talibanima da nasilje mora prestati

VAŠINGTON – Nasilje u Avganistanu mora biti odmah smanjeno, poručio je danas talibanima novi ministar odbrane SAD, general Lojd Ostin na svojoj prvoj konferenciji za novinare.

Ostin, penzionisani general američke vojske sa četiri zvezdice, koji je tokom administracije predsednika Baraka Obame tri godine komandovao američkim snagama u Avganistanu i na Bliskom istoku, rekao je da administracija novog predsednika Džozefa Bajdena „metodično“ procenjuje svoje sledeće korake u Avganistanu, gde su američke trupe prisutne skoro 20 godina, prenosi Rojters.

Ostin je ukazao da neće biti „ishitrenog“ povlačenja američke vojske iz Avganistana gde je trenutno stacionirano oko 2.500 vojnika.

Prema sporazumu sa talibanima koji je Trampova administracija postigla pre godinu dana, SAD su se obavezale da će u fazama povlačiti svoje trupe iz Avganistana i do 1. maja ove godine potpuno okončati svoje vojno prisustvo u toj zemlji.

Talibani su se obavezali da će početi mirovne pregovore sa avganistanskom vladom, boriti se protiv terorističkih grupa, pre svega ogranka Islamske države, ali Ostin je predočio da talibani ne ispunjavaju svoje obaveze.

Pregovori između predstavnika talibana i avganistanske vlade u katarskoj prestonici Dohi su u zastoju što je izazvalo zabrinutost da će mirovni proces propasti, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.