U trendu

Šef policije u Mehelenu lično sprečio hapšenje Abdeslama?

Šef policije u belgijskoj opštini Mehelen Iv Bogarts lično je intervenisao da zaustavi da se u nacionalnu bazu podataka o terorizmu unosu informacije, koje su mogle da dovedu do hapšenja osumnjičenog za terorističke napade u Parizu Salaha Abedeslama u decembru prošle godine, piše danas Politiko pozivajući se na lokalne medije.

Bivši zaposleni u policiji i stručnjak za radikalizaciju, koji je identifikovan kao „osoba Iks“, obavestio je policiju u Mehelenu o rođaku Abdeslama, za kojeg je strahovao da je radikalizovan, dodaje Politiko.

Rođak je bio Abid Aberkan, koji je skrivao Abedeslama u svom stanu u Molenbeku.

Bogarts je, međutim, odbacio informaciju kao „nepouzdanu“ i lično intervenisao da zaustavi da se ona nađe u nacionalnoj bazi podataka o terorizmu, navodi list Gazet van Antverpen.

List se poziva na izjavu neimenovanog kolege muškarca, koji tvrdi da je Bogarts to uradio jer nije mogao da podnese „osobu Iks“.

Bogarts je prethodno negirao da je policija u Mehelenu namerno zaustavljala informacije i tvrdio da je član njegovog tima samo napravio grešku.

„Greška je, nažalost, napravljena u mom timu“, rekao je Bogarts na konferenciji za novinare u martu ove godine dodajući da je njegov kolega zaboravio da prosledi informaciju iz tog dosijea.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar