U trendu

Šef Roskosmosa čestitao NASA godišnjicu sletanja na Mesec

MOSKVA – Šef ruske državne korporacije Roskosmos Dmitrij Rogozin, čestitao je danas šefu američke NASA Džimu Brajdenstinu 50. godišnjicu sletanja na Mesec.

“Pre 50 godine Nil Armstrong, Baz Oldrin i Majkl Kolins ušli su u istorijske knjige svetskog istraživanja svemira. Oni su se pridružili posadi velikih pionira, koji su se usudili da krenu na put u nepoznato, kako bi pomerili granice dostižnog za čovečanstvo”, navodi se u poruci objavljenoj na sajtu Roskosmosa.

Ističe se da treba odati počast i inižinjerima koji su prošli kroz seriju neuspeha i tragedija i uspeli da stvore prvo super-teško vozilo za lansiranja “Saturn-5”, kao i svemirsku letelicu “Apolo”, prenosi Tas s.

U poruci se navodi da su se njihovi ujedinjeni napori, veštine i znanje pretvorili u pouzdan raketni i kosmički sistem, koji je omogućio primenu projekta “Sojuz-Apolo” u narednim godinama.

“Verujem da je naš zajednički cilj da budemo vredni naših velikih prethodnika, da obogatimo njihovo nasleđe i prevaziđemo sve poteškoće na Zemlji, kako bismo nastavili širenje čovečanstva u kosmosu”, istakao je Rogozin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.