U trendu

Šefčovič: EK očekuje Međuvladinu konfrenciju u junu

BRISEL, 20. aprila ( Tanjug) – Potredsednik Evropske komisije, Maroš Šefčovič, kaže da Evropska komisija očekuje da do kraja portugalskog predsedvanja dođe do napretka u oblasti proširenja i pristupanja zemlja kandidata za članstvo u EU.

”Evropska komisija je posvećana ubrzanju pristupnog procesa sa Srbijom i Crnom Gorom, zasnovanog na napretku u oblasti vladavine prava. Nadamo se da ćemo sa obe države održati Međuvladine konferencije u junu”, poručio je Šefčovič.

Šefčović je, nakon sastanka Saveta EU za opšte poslove, pozvao EU da „pojača svoj kredibilitet na Zapadnom Balkanu i povrati povrenje regiona u Uniju“.

Portugalska državne sekretarka za evropske poslove, Ana Paula Zakarias, kaže da je portugalsko predsedavanje odlučno da se u junu posveti proširenju.

Ona je iznela očekivanje da će se do kraja portugalskog predsedavnja završiti pregovori o IPA3, te da će doći do primene nove metodologije na već postojeće pristupne procese Srbije i Crne Gore, ali i da će se ući u pristupne pregovore sa Albanijom i Severenom Makedonijim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.