U trendu

Šefovi diplomatija Kine i Ukrajine razgovarali telefonom, Kina poziva na pregovore

Kina je voljna da radi sa Ukrajinom na zajedničkom promovisanju održivog i stabilnog razvoja bilateralnih odnosa, izjavio je kineski državni savetnik i ministar inostranih poslova Ćin Gang.

Ćin je to rekao u četvrtak u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim ministrom inostranih poslova Dmitrom Kulebom, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

„Otkako su pre 31 godinu uspostavljeni diplomatski odnosi između Kine i Ukrajine, bilateralni odnosi su zadržali zamah razvoja…Ukrajina je izrazila posvećenost uspostavljanju iskrenih odnosa sa Kinom na osnovu uzajamnog poštovanja, za šta Kina pokazuje zahvalnost“, rekao je Ćin. 

Kuleba je sa svoje strane rekao da Kina nije samo važan partner Ukrajine za saradnju već i neizostavna ključna sila u međunarodnim poslovima.

„Posmatrajući odnose dveju zemalja iz dugoročne perspektive, ukrajinska strana će nastaviti da se pridržava principa jedne Kine, poštuje teritorijalni integritet Kine i raduje se povećanju međusobnog poverenja i produbljivanju saradnje na raznim poljima sa Kinom“, rekao je Kuleba.

Kuleba je izrazio zahvalnost Kini na pružanju humanitarne pomoći Ukrajini.

On je rekao da je dokument o poziciji koji je objavila Kina o krizi i političkom rešenju krize u Ukrajini odraz iskrenosti promovisanja primirja, dodavši da se Ukrajina nada da će održati komunikaciju sa Kinom.

Ćin je ponovio stav Kine da uvek zauzima objektivan i stav posvećen promovisanju mirovnih pregovora o krizi u Ukrajini, kao i da poziva međunarodnu zajednicu da stvori uslove za pregovore.

„Kina je zabrinuta zbog moguće eskalacije krize“, rekao je Ćin. „Nadamo se da sve strane mogu da ostanu mirne, racionalne i uzdržane i da nastave mirovne pregovore što je pre moguće kako bi se unapredilo političko rešavanje. Kina će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u ublažavanju krize i nastavku mirovnih pregovora“, dodao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.