U trendu

Sekretar pape Benedikta napisao knjigu o životu preminulog pape

VATIKAN – Nadbiskup Georg Gansvajn, koji je bio lični sekretar nedavno preminulog pape Benedikta XVI, tvrdi da je među papom Franjom i bivšim papom Benediktom bilo nesuglasica u periodu u kom su njih dvojica živeli u Vatikanu.

U knjizi naslovljenoj „Ništa osim istine – moj život pored Benedikta XVI“, koja tek treba da se nađe u prodaji, a u kojoj piše o poslednjih 20 godina Benediktovog života, nabiskup Gansvajn piše kako je Benedikt smatrao da je odluka pape Franje da ograniči upotrebu tradicionalne latinske mise bila „greška“, prenosi Rojters.

U knjizi se navodi da je Benedikt kritikovao stavove pape Franje u vezi sa abortusom i homoseksualnošću koji su objavljeni u jednom jezuitskom časopisu nedugo nakon što je Franja postao papa.

Rojters podseća da je Franja činjenicu što se Benedikt, koji je prvi papa u poslednjih 600 godina koji se povukao sa čela katoličke crkve, živi u Vatikanu opisivao kao život sa dedom u kući.

Gansvajn je bio Benediktov sekretar od 2003. godine, dok je ovaj još uvek bio kardinal Jozef Racinger, i ostao je na toj funkciji sve do Benediktove smrti, a u knjizi koja treba da se nađe u prodaji 12. januara, opisuje izbor Benedikta za papu 2005, odluku iz 2013. da se povuče, kao i njegove postpapske godine, bolest i poslednje sate, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.