U trendu

Sekulić očekuje izmene u izveštaju PS SE

PODGORICA – Šef skupštinske delegacije u PS SE, Predrag Sekulić, izjavio je danas da tekst preliminarnog Nacrta izveštaja ne predstavlja zvanični stav Monitoring komiteta, niti PS SE, sve dok ne bude zvanično usvojen, kao i da očekuje da će taj izveštaj pretrpeti određene promene.

Pojedini mediji objavili su da se u tekstu preliminarnog Nacrta izveštaja navodi da je Srpska pravoslavna crkva ugrožena u Crnoj Gori.

Upitan da prokomentariše te navode, Sekulić je kazao da je u obavezi da poštuje pravila i procedure Saveta Evrope koje se odnose na neobjavljivanje i nekomentarisanje dokumenata internog karaktera, a to je slučaj sa preliminarnim nacrtom izveštaja koizvestilaca Monitoring komiteta.

„Imajući u vidu da se radi o, kako u samom nazivu dokumenta piše, preliminarnom nacrtu, očekujem da će uz dodatnu proveru činjenica i sagledavanje stanja u pojedinim oblastima, ovaj tekst pretrpeti izmene do njegovog konačnog usvajanja na zasedanju PS Saveta Evrope krajem aprila“, kazao je Sekulić agenciji Mina, preneo je portal RTCG.

Inače, u preliminarnom izveštaju u koji su podgoričke Vijesti imale uvid, bitan deo se odnosi na usvojeni Zakon o slobodi veroispvesti, izvestioci konstatuju da tokom monitoringa nisu dobili neka objašnjenja ni odgovore, kao i da nisu razumeli zašto je potreban prenos vlasništva crkvene imovine, ako on ne utiče na njeno korišćenje.

Izvestioci SE konstatuju da im je predstavljen tadašnji nacrt tog zakona s ciljem jačanja crnogorske autokefalne crkvi i ističu da su vlasti uveravale Venecijansku komisiju da prenos imovine neće uticati na upotrebu imovine koju koristi verska zajednica, već bi se ove odredbe primenjivale samo na kulturno nasleđe.

Ističu i da nisu dobili jasno objašnjenje koncepta „kulturno nasleđe“ koji su vlasti koristile da opravdaju mogući povraćaj imovine od Srpske pravoslavne crkve, tokom njihovih razgovora o tom pitanju sa predstavnicima Venecijanske komisije.

„Do sada nismo dobili odgovor. Isto tako, nismo jasno razumeli zašto je potreban prenos vlasništva, ako prenos u principu ne utiče na korišćenje ove imovine od strane verskih zajednica, kako su crnogorske vlasti uveravale Venecijansku komisiju“, navodi se u dokumentu, prenele su ranije Vijesti.

Izvestioci SE ističu da su čuli i zanimljiv stav – s obzirom na to da je većina odredaba ovog nacrta zakona ocenjena pozitivnim od Venecijanske komisije, ako one koje se odnose na vlasništvo i dalje budu doživljavane kao kontroverzne, rešenje bi bilo da se nacrt zakona podeli na dva odvojena teksta, kako se ne bi odlagalo poštovanje odredaba koje se odnose na status veroispovesti.

Međutim, ističe se u izveštaju, to se nije desilo jer je crnogorska vlada poslala jedinstven tekst zakona, koji je Skupština kao takav i usvojila krajem prošle godine.

Kao razlog za zabrinutost navedeno je stanje u medijima u Crnoj Gori, upozorava se u preliminarnom posmonitoring izveštaju.

Deo ovog izveštaja je predstavio ranije novinarima jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević.

On je novinariam predočio da su eksperti Saveta Evrope, da je Saša Sinđelić, svedok saradnik u postupku za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, lagao, što, kako je istakao, ukazuje da je postupak u slučaju „državni udar“ montiran.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar