U trendu

Selakovic sa Guteresom: Kljucan nastavak angazmana UNMIK-a

NJUJORK – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom sa kojim je razgovarao o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti i istakao da je kontinuirano razmatranje situacije na KiM pred ovim telom od suštinskog značaja kako za Srbiju tako i za međunarodnu zajednicu.

U kontekstu zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta, Selaković je podvukao da su UN za Srbiju najznačajnija međunarodna organizacija, istakavši da je od ključne važnosti nastavak angažmana UNMIK-a, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je informisao generalnog sekretara o učestalim napadima na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve, poručivši da ti incidenti nedvosmisleno ukazuju na ugroženost našeg naroda i krhku bezbednosnu situaciju u pokrajini.

Šef srpske diplomatije ponovio je da je Srbija apsolutna opredeljena za očuvanje mira i bezbednosti i da će nastaviti da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM.

Posebnu pažnju u razgovoru ministar je posvetio problemu interno raseljenih lica sa KiM.

Selaković je Gutereša informisao o situaciji u regionu, naglasivši da je Srbija dosledno stub političke stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Srbija, kako je istakao, svoj puni doprinos delovanju UN i očuvanju međunarodnog mira pruža kroz učešće u misijama UN širom sveta, dodavši da smo sa više od 260 plavih šlemova treći u Evropi i prvi u regionu po kontribuciji mirovnim snagama UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar