U trendu

Selakovic: Srbija aktivna ucestvuje u borbi protiv terorizma

MALAGA – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas u Malagi na Međunarodnoj konferenciji na visokom nivou o ljudskim pravima, civilnom društvu i suzbijanju terorizma, i tom prilikom poručio da je terorizam najozbiljnija pretnja međunarodnom miru i bezbednosti, istakavši da Srbija osuđuje sve oblike terorizma.

Na Konferenciji koju su zajednički organizovale Vlada Španije i Kancelarija UN za borbu protiv terorizma, Selaković je kazao da Srbija smatra UN ključnim forumom za međunarodnu saradnju u borbi protiv terorizma, istakavši da podržava i aktivno učestvuje u regionalnim i međunarodnim inicijativama za borbu protiv svih oblika terorizma, saopšteno je iz srpskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Od izuzetne važnosti je da se odgovori na akte terorizma, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu, zasnivaju na vladavini prava, uz puno poštovanje ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, prava dece i žrtava terorizma“, rekao je ministar i dodao da je važno da se u normativne i institucionalne napore inkorporiraju odredbe sadržane u međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Šef srpske diplomatije preneo je da Srbija preduzima sve potrebne mere neophodne za sprovođenje relevantnih rezolucija Generalne skupštine i Saveta bezbednosti UN, kao i da nastoji da pruži adekvatan doprinos kroz učešće u radu Komiteta za borbu protiv terorizma i u tematskim diskusijama u okviru Saveta za ljudska prava.

„Srbija nedvosmisleno podržava principe sadržane u Globalnoj strategiji Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma. Svesni smo obaveze da se sve mere, koje se na nacionalnom i međunarodnom planu preduzimaju u borbi protiv terorizma, sprovode uz poštovanje međunarodnog prava“, rekao je ministar.

Selaković je napomenuo da u vezi sa rešavanjem uzroka koji doprinose širenju terorizma i ekstremizma, Srbija smatra da je ključno rešavanje produženih nerešenih konflikata, jačanje vladavine prava i ljudskih prava, kao i eliminisanje diskriminacije na etničkoj, nacionalnoj i religijskoj osnovi.

„Kroz delovanje u okviru Uneska i saradnju sa Alijansom civilizacija, Srbija nastoji da doprinese promociji dijaloga, tolerancije i razumevanja među narodima, religijama i kulturama“, rekao je ministar i naveo da na nacionalnom planu Srbija nastoji da u okviru obrazovnih programa i javnim kampanjama deluje u pravcu jačanja inkluzivnog društva i pune društvene integracije građana različitih veroispovesti i političkih ubeđenja.

Selaković je kazao da je Srbija članica glavnih konvencija UN iz oblasti ljudskih prava i humanitarnog prava, i svoje obraćanje zaključio prenevši posvećenost Beograda da kroz aktivnu saradnju sa specijalnim procedurama Saveta za ljudska prava konstanto radi na poboljšanju nacionalnog zakonodavnog okvira za prevenciju i suzbijanje terorizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar