U trendu

Semafor koalicija donela bi pomeranje u evropskoj politici

BEČ – Očekivanja od nove nemačke vlade u vezi sa evropskom politikom su velika, ali veće odluke Evropske unije mogu se očekivati tek nakon izbora u Francuskoj, jedinstvena je ocena eksperata.

Katrin Betger sa Instituta za evropsku politiku u Berlinu očekuje da će Nemačka dobiti vladu predvođenom SPD.

Ta vlada, kako je kazala tokom diskusije u organizaciji Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE), će doneti nove evropsko-političke akcente.

Olaf Vincek iz Konrad Adenauer Fondacije rekao je da bi vlada pod vodstvom unionista imala „bolje karte“ u istočnoj Evropi.

Betger smatra da je semafor koalicija SPD-Zeleni-FDP pod Olafom Šolcom najizglednija varijanta.

„U toj konstelaciji bi Šolc bio kancelar, Kristijan Lidner šef FDP ministar finansija i ministar inostranih poslova bi bio iz redova Zelenih. To bi donelo pomeranja u spoljnoj politici“, kazala je ona.

Ukazala je da se aktivno formiranje vlade može očekivati tek krajem godine.

U EU, kaže, ionako se polazi od toga da se tek posle izbora u Francuskoj mogu donositi veće odluke.

Vincek smatra da su FDP i SPD udaljeniji nego što su Zeleni i CDU/CSU, pa je zato lakša „Jamajka koalicija“.

U slučaju da Nemačka dobije vladu pod rukovodstvom SPD, Vincek smatra da će doći do značajnog pomeranja snaga u Evropskoj narodnoj partiji (EPP), jer nijedna od pet velikih evropskih zemalja ne bi imala vladu koju vodi narodna partija.

Takođe, dodaje i u Savetu EU bi to značilo velike promene, ako u dogledno vreme samo Austrija bude jedina zapadna zemlja članica EPP u kojoj narodnjaci vode vladu.

Smatra i da bi nemačka vlada pod unionistima lakše vodila dijalog sa istočnom Evropom, gde se na vlasti pretežno nalaze narodnjačke stranke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.