U trendu

Senat potvrdio Braun Džekson kao sudiju Vrhovnog suda

VAŠINGTON – Američki Senat potvrdio je Ketandži Braun Džekson kao novog sudiju Vrhovnog suda i izborom prve Afroamerikanke da služi u najvišem sudu zemlje probio dugu istorijsku barijeru.

To je i pobeda predsednika Džozefa Bajdena pošto je njegova kandidatkinja dobila dvostranačku podršku, a on ostvario predizborno obećanje da će predlagati raznovrsnije kandidate za federalne sudove, prenosi Glas Amerike.

Džekson (51), sudija apelacionog suda sa devet godina iskustva u federalnim sudovima, potvrđena je sa 53 glasova za i 47 protiv, pretežno po stranačkoj liniji, ali uz tri republikanska glasa. Senatori Suzan Kolins, Lisa Murkovski i Mit Romni pridružili su se Bajdenovim demokratama i glasali za sudiju Džekson.

Sednicom Senata je predsedavala potpredsednica Kamala Haris, koja je takođe prva Afroamerikanka koja je dospela do visokog položaja u američkoj politici.

Džekson će stupiti na položaj kada se sudija Stiven Brajer penzioniše ovog leta, čime će se učvrstiti liberalno krilo suda u kome konzervativne sudije imaju većinu sa 6 prema 3.
Predsednik Bajden i sudija Ketandži Braun Džekson zajedno su danas gledali glasanje o njenoj potvrdi u Senatu iz Ruzveltove sobe u Beloj kući.

Džekson će biti tek treća sudija Vrhovnog suda crne rase – posle Turguda Maršala i Klarensa Tomasa, i šesta žena. Pridružiće se još tri žene – Sonji Sotomajor, Eleni Kejgan i Ejmi Koni Beret – što znači da će prvi put u istoriji četiri od devet sudija biti žene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar