U trendu

Senat SAD bez većine do januara

Odluka o većini u Senatu SAD će biti doneta u januaru u Džordžiji, što je veoma važno za predsednički mandat Džoa Bajdena i već je predmet intenzivne političke borbe.

Ni republikanski senator Dejvid Perdju ni njegov demokratski rival Džon Osof nisu uspeli da dobiju više od 50 odsto glasova, pa će se 5. januara nadmetati u drugom krugu.

I drugi predstavnik Džordžije u Senatu će biti odredjen istog dana.

Ukoliko demokrate osvoje ta dva mesta, preuzeće Senat od republikanaca. U SAD nijedan zakon ne može biti donet bez saglasnosti Senata.

„Sada uzimamo Džordžiju, i menjamo svet“, rekao je lider demokrata u Senatu Čak Šumer pred okupljenima u Njujorku koji slave Bajdenovu pobedu.

Republikanci trenutno imaju većinu u Senatu, s 53 od 100 mesta. Istovremeno kad i predsednički, održani su i izbori za 35 mesta u Senatu. Nakon što 20 januara preuzme funkciju, potpredsednica SAD Kamala Haris bi mogla da glasa i odluči glasanje ukoliko odnos glasova bude 50-50.

Demokrate su pobedile republikanske senatore u Koloradu i Arizoni, ali su izgubili jedno mesto u Alabami. 

Osim izbora u Džordžiji, ne znaju se rezultati izbora za jednog senatora iz Severne Karoline i jednog sa Aljaske, iako prema dostupnim podacima deluje da stvari idu u korist republikanaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar