U trendu

Senat usvojio zakon o potrošnji vredan 1.700 milijardi dolara

VAŠINGTON – Senat SAD je danas usvojio zakon o potrošnji koji će omogućiti finansiranje vladinih institucija i agencija do septembra 2023. godine.

Sveobuhvatni paket potrošnje vredan je 1.700 milijardi dolara, od čega je oko 45 milijardi namenjeno za vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini, preneo je Glas Amerike.

Nakon višednevnih pregovora, senatori su zakon usvojili dvostranačkom podrškom sa 68 glasova „za“ i 29 glasova „protiv“.

Oni su, takođe, glasali i o 15 uglavnom stranačkih amandmana u odnosu na originalni predlog, koji uglavnom nisu usvojeni, pošto je za to potrebno 60 od 100 mogućih glasova – većina koju nemaju ni republikanci ni demokrate.

„Trebalo je malo vremena, ali vredelo je“, rekao je lider demokrata u Senatu Čak Šumer najavljujući glasanje.

Zakon je podržao i lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel koji je naveo da je razlog za to povećanje od gotovo 10 odsto u potrošnji za vojsku.

Takav stav ne podržavaju mnogi republikanci, posebno iz Predstavničkog doma, navodeći kao razlog nedovoljno vremena za proučavanje tako velikog zakona pre potencijalnog zatvaranja vlade i Božića.

Naredni korak pre nego zakon ode na potpisivanje predsedniku SAD DŽozefu Bajdenu je glasanje upravo u Predstavničkom domu.

Očekuje se da će zakon u tom domu Kongresa biti brzo usvojen pošto demokrate imaju tesnu većinu.

Bajden mora da potpiše zakon sutra pre ponoći kako bi se izbegla delimična obustava rada vlade.

Predlog zakona koji se sastoji od 4.155 stranica uključuje oko 772,5 milijardi dolara za diskrecione programe koji se ne odnose na odbranu i 858 milijardi dolara za finansiranje odbrane.

Zakonodavci su u proteklim sedmicama radili na tome da u veliki paket uključe što više prioriteta, imajući u vidu da u januaru počinje mandat članovima Kongresa izabranim na novembarskim izborima, te da će većinu u Predstavničkom domu preuzeti Republikanci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar