U trendu

Senatori upozorili da CIA ponovo prisluškuje Amerikance

VAŠINGTON – Dvojica demokratskih senatora izrazili su zabrinutost da Centralna obaveštajna agencija (CIA) ponovo špijunira Amerikance sprovodeći novi program nadzora podataka.

CIA je „tajno“ sprovela nadzor bez naloga kroz novopokrenuti program, tvrde senatori Ron Vajden i Martin Hajnrik, prenosi BBC.

Dvojica senatora su u pismu obaveštajnim službama pozvali na skidanje oznake tajnosti sa detalja tog programa.

Vladino prikupljanje podataka izazivalo je prethodnih godina mnogo kontroverzi u SAD.

Zvanično, CIA i Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) nemaju pravo na unutrašnju špijunažu, što je u SAD regulisano još 1947. godine.

Međutim, 2013. godine Edvard Snouden, koji je radio za CIA, otkrio je da su američki obaveštajci špijunirali Amerikance kroz program prikupljanja podataka koristeći nadzor Internet i telefonske komunikacije.

Analizom sadržaja koji je Snouden otkrio u javnosti, Vašington post je utvrdio da je oko 90 odsto onih koji su bili nadzirani obični Amerikanci „uhvaćeni u mrežu koju je NSA isplela za nekog drugog“.

Više zvaničnika je, pošto je Snouden obelodanio svoja saznanja, demantovalo, ili čak lagalo pod zakletvom, da su svesno prikupljali te podatke.

Američki sud je kasnije proglasio nezakonitim taj program, poznat pod nazivom Prizma.

Senatori Vajden i Hajnrik sada iznose saznanja da je, sprovodeći dva nova programa, CIA ponovo dovela Amerikance u opasnost od pretresa bez sudskog naloga.

CIA je u četvrtak objavila izveštaj o jednom od programa, ali odbila da skine oznaku tajnosti s drugog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar