U trendu

Senatori zahtevaju da Bajden protera 300 ruskih diplomata

VAŠINGTON – Američki senatori pozvali su danas predsednika Džozefa Bajdena da protera 300 ruskih diplomata iz SAD ukoliko Moskva ne bude izdala više viza za američke diplomate u Rusiji.

Predlog čelnika odbora za spoljnu politiku i obaveštajna pitanja u Senatu demokrata Boba Menendeza i Marka Vornera i republikanaca Džima Riša i Marka Rubija mogao bi da bude uvod u oštru eskalaciju u tekućem sporu oko osoblja u ambasadama u jeku tenzija na relaciji Vašington-Moskva, prenosi Rojters.

Rusija je u avgustu zabranila američkoj ambasadi u Moskvi zadržavanje, zapošljavanje ruskog osoblja ili osoblja iz trećih zemalja, osim čuvara, primoravajući misiju da otpusti 182 zaposlena i desetine saradnika, saopšteno je iz Stejt department.

To praktično znači da u Rusiji ima svega oko 100 američkih diplomatskih predstavnika, u poređenju sa 400 ruskih diplomata koji su raspoređeni širom SAD, ukazali su senatori.

„Ova nesrazmernost u diplomatskom predstavljanju je neprihvatljiva“, napisali su senatori u pismu upućenom predsedniku Bajdenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.