U trendu

Separatista Kim Tora izabran za novog lidera Katalonije

Poslanici katalonskog parlamenta izabrali su danas tesnom većinom separatistu Kima Toru za novog lidera tog španskog regiona, čime je okončan šestomesečni period krize tokom kojeg je Katalonija bila bez vlade.

Za izbor Tore glasalo je 66 poslanika, protiv je bilo 65, a uzdržana su bila četiri poslanika krajnje leve Kandidature narodnog jedinstva (CUP). Na prethodnom glasanju tokom vikenda Tora nije uspeo da dobije podršku većine poslanika.

Tora (55) je vatreni nacionalista kojeg je izabrao bivši katalonski lider Karles Pućdemon koji u Nemačkoj čeka odluku o izručenju Španiji. Madrid Pućdemona tereti za pobunu i za proneveru javnih sredstava, u vezi s organizacijom referenduma o otcepljenju Katalonije koji su centralne vlasti zabranile.

Očekuje se da će španska centralna vlast ukinuti svoju direktnu upravu u Kataloniji pošto Tora i novi katalonski ministri polože zakletvu ove nedelje.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra, a katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada španskog premijera Marijana Rahoja smenila je potom vladu Katalonije, raspustila njen parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu. Na izborima za parlament Katalonije koje je Madrid raspisao za 21. decembar, separatističke partije ponovo su osvojile tesnu većinu. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.