U trendu

Serija eksplozija u Odesi, Moskva navodi da je uništena rafinerija blizu grada

Serija eksplozija odjeknula je jutros u Odesi, glavnoj ukrajinskoj luci na Crnom moru, preneo je izveštač agencije Frans pres, a rusko ministarstvo odbrane javilo je da su blizu tog grada uništena rafinerija i skladišta goriva.

Od eksplozija koje su se čule oko 6.00 ujutro, videla su se najmanje tri stuba crnog dima i plamen, kako izgleda, u industrijskoj zoni.

Rusko ministarstvo odbrane navelo je da su jutros pomorske i kopnene rakete visoke preciznosti uništile jednu rafineriju i tri skladišta goriva kod Odese, dodajući da se odatle gorivom snabdevaju ukrajinske snage u pravcu grada Nikolajeva na istoku.

Oficir ukrajinske regionalne južne komande rekao je u saopštenju da se radi o raketnom napadu u kome nije bilo žrtava.

Ukrajinski zvaničnik je rekao da je region Odese „deo prioritetnih ciljeva neprijatelja“ i da „neprijatelj nastavlja da gadja osetljivu infrastrukturu“ ponavljajući da je zabranjeno objavljivati mesto napada i moguću štetu načinjenu u udarima.

Gradske vlasti Odese javile su prethodno da su „ruski nacisti izveli raketni napad na Odesu“, i da je „neke od raketa oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana“.

Istorijski grad Odesa na jugozapadu Ukrajine ima strateški značaj, i najveća je luka koja Ukrajini omogućuje pristup Crnom moru, a do sada je bio relativno poštedjen od borbi.

Ovo je prvi napad na grad od 21. marta. Dogadja se kada je za danas najavljen dolazak grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendijasa da preda humanitarnu pomoć gradskim vlastima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.